CHOV KOZ


Angorská koza

Koza Angorská
Původ
Plemeno angorské kozy vzniklo v provincii Angora v Malé Asii na anatolské náhorní plošině. Původ sahá před ranou biblickou historii. Zmínka o použití mohéru v době Mojžíše v čase mezi 1571 a 1451 př. Nl. Mohér se stal cenným produktem v obchodě na počátku devatenáctého století. Ve snaze zvýšit dodávky mohéru  k dispozici pro vývoz do zemí Evropy.Angorské plemeno bylo distribuováno do různých zemí, a pár Angorských koz bylo dovezeno do Evropy, a Karelovi V asi 1554. Dovoz v roce 1765 byla provedena se španělskou vládou a dvacet let později značné množství bylo dovezeno do Francie z důvodu založení mohérové výroby. Na druhé straně, Angorská koza byla přijata do jižní Afriky v 1838, a z tohoto dovozu a později mohérové výroby byla založena v dané zemi. Unie Jihoafrická republika je jednou ze tří hlavních mohér-produkující oddíly na světě a je překročena ve výrobě pouze ze strany Spojených států a Turecka.
Mohér Produkce
Nejcennější vlastností tohoto pelmene  ve srovnání s ostatními kozami  je hodnota v mohéru. Průměrná koza v USA cca 5,3 kilo mohéru za stříhání a jsou obvykle ostříhané dvakrát ročně. Dojivost a produkce masa jsou až druhořadé.
Hlava
Angorská koza je velmi půvabné zvíře, v němž obě pohlaví jsou rohovitá. Kozlíci  mají obvykle výraznější spirálový  roh, který se vrací a je daleko od hlavy, V kontrastu s tím, rohy samice jsou poměrně krátké, mnohem menší, a májí jen velmi mírný sklon k spirále. Roh samice málokdy přesáhne devět nebo deset palců. Uši jsou těžké a skleslé.
V Angoře patří mezi nejcitlivější domácí zvířata. Jsou náchylnější k vnitřním parazitům, než jsou ovce. Jsou velmi choulostivé při narození, a mladí potřebují určitou ochranu během prvních několika dní, pokud je vlhko. Slabinou tohoto plemene je citlivost na chlad, malá plodnost, pozdní pohlavní zralost a špatné mateřské chování.